Kalendarium
Kalendarium
Klicka pÄ titel för information och pÄ tid för att boka biljetter
idag
Zita
14:00 Kusama: Infinity (Zita 2)
14:15 Ramen shop (Zita 1)
14:30 Tornet (Zita 3)
15:45 Lycklig som Lazzaro (Zita 2)
16:15 Flotten (Zita 1)
16:30 Nothing Like a Dame (Zita 3)
18:15 Tornet Arabiskt tal (Zita 3)
18:30 Cold War (Zita 1)
18:45 Flykten Aleppo - Istanbul (Zita 2)
20:00 Boy Erased (Zita 3)
20:15 Sorry to Bother You (Zita 1)
20:30 Climax (Zita 2)
i morgon
Zita
14:15 Ramen shop (Zita 1)
16:00 Flotten (Zita 1)
16:30 Nothing Like a Dame (Zita 3)
18:15 Tornet Arabiskt tal (Zita 3)
18:30 Svensk kortfilm c/o Folkets Bio: Brottas Gratis! (Zita 2)
19:20 Svensk kortfilm c/o Folkets Bio: Brottas Gratis! (Zita 2)
20:00 Boy Erased (Zita 3)
20:45 Climax (Zita 2)
Fler dagar...
Köp
Visas nu
Cinemateket
Franska Tisdagar
Ny Finsk Film
FIS
Svensk Kortfilm
Zita nyhetsbrev #11
Pedagoger
Barnens Bio
Kulturkompis
Bongo Bar
Folkets Bio
BiokÀllan - din biograf i MÀrsta
ABF
Europa Cinemas
Biljettköp
Kalendarium
Kalendarium
Klicka pÄ titel för information och pÄ tid för att boka biljetter
idag
Zita
14:00 Kusama: Infinity (Zita 2)
14:15 Ramen shop (Zita 1)
14:30 Tornet (Zita 3)
15:45 Lycklig som Lazzaro (Zita 2)
16:15 Flotten (Zita 1)
16:30 Nothing Like a Dame (Zita 3)
18:15 Tornet Arabiskt tal (Zita 3)
18:30 Cold War (Zita 1)
18:45 Flykten Aleppo - Istanbul (Zita 2)
20:00 Boy Erased (Zita 3)
20:15 Sorry to Bother You (Zita 1)
20:30 Climax (Zita 2)
i morgon
Zita
14:15 Ramen shop (Zita 1)
16:00 Flotten (Zita 1)
16:30 Nothing Like a Dame (Zita 3)
18:15 Tornet Arabiskt tal (Zita 3)
18:30 Svensk kortfilm c/o Folkets Bio: Brottas Gratis! (Zita 2)
19:20 Svensk kortfilm c/o Folkets Bio: Brottas Gratis! (Zita 2)
20:00 Boy Erased (Zita 3)
20:45 Climax (Zita 2)
Fler dagar...
Instagram

SKAPANDE SKOLA

Skapande skola är ett bidrag som ges av Kulturrådet. Läs mer om Skapande skola på Regeringskansliets hemsida och på Kulturrådets hemsida
Zitas filmpedagoger ger Film & samtal och Filmföreläsningar för åk 4-9 inom ramen för Skapande skola, se nedan.

Vi erbjuder ett Skapande skola-paket ”3 FILMER & SAMTAL” som består av filmvisning och samtal med Zitas filmpedagoger vid tre tillfällen. Vi har fyra filmpaket med olika teman: "Genus & identitet"; "Filmens språk & berättande"; "Gränser & flykt" samt "Demokrati & mänskliga rättigheter". Tveka inte att höra av er så berättar vi mer om filmpaketen.
Vi kan även skräddarsy Skapande skola-paket med inriktning på film och medier enligt era önskemål och vi besöker gärna er skola/kommun. 
Kontakta Zitas filmpedagog Anna Söderberg 08-54527252 / 0739701582 / anna@zita.se 
För bokning, priser och övrig information - se längst ner på sidan. 


FILM & SAMTAL  
Efter filmvisningen har eleverna fördjupande samtal kring filmen med Zitas filmpedagoger. Vi diskuterar filmens formspråk, karaktärsutveckling och tematik. Filmsamtalet tar ca 45 minuter till 1 timme.

Hösten 2018 erbjuder vi Film & samtal av tre nya filmer: Amatörer, Vad ska folk säga och En bra vecka för demokratin.
Filmen Sameblod går självklart utmärkt att boka även denna termin. Vi har även fler filmer att välja bland, till exempel Dröm vidareSuffragetteMartha & Niki, Idol och Havets sång. 
Klicka på filmtitlarna för att komma till Svenska Filminstitutets filmhandledningar.
Filmen visas på Zita. Efter filmvisningen samtalar vi om filmens formspråk, tematik och budskap. Film & samtal omfattar ca 2 timmar och 30 minuter exkl rast. 
För bokning, priser och övrig information - se längst ner på sidan. 
Klicka på filmens titel för filmhandledning från Svenska Filminstitutet.

AMATÖRER
Gabriela Pichler, Sverige, 2018, 102 minuter.
Lafors är ett litet brukssamhälle i desperat behov av en nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. Kommunen vill göra en reklamfilm men budgeten är dessvärre slut. Så kläcks idén att skolungdomar kan göra filmen - som ett skolprojekt i demokratins anda. Det är ju modernt, nytänkande - och gratis!
Gabriela Pichler är tillbaka med en kritikerhyllad komedi efter genombrottet med Äta sova dö. Manuset har hon skrivit tillsammans med Jonas Hassen Khemiri. 
Åk 6-9 & gymnasiet.
DN: "Det är gruvligt, det är roligt, och ingen skonas. Amatörer är en samhällsskildring med många bottnar. Skelett ramlar ur garderoben så att det skramlar om det."

VAD SKA FOLK SÄGA
Iram Haqs, Norge, 2017, 106 minuter.
Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan - ett land där hon aldrig tidigare varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter.
Åk 7-9 & gymnasiet
DN: "En modig, autentisk film som handlar om försoning, men som aldrig sviker tonårsflickan som kidnappas av sin egen familj."

EN BRA VECKA FÖR DEMOKRATIN
Cecilia Björk, Sverige, 2018, 76 minuter
Regissören Cecilia Björks högaktuella dokumentär får åskådaren att fundera över demokratins tillstånd i valårets Sverige. En bra vecka för demokratin är en avslöjande och humoristisk skildring av vårt samhällssystem, med Almedalsveckan som spelplats. Filmen är en studie av hur politik saluförs i ett mediesamhälle där uppmärksamhet är hårdvaluta.
Åk 9 & gymnasiet
SvD: "Cecilia Björks stillsamma dokumentärfilm om Almedalen fångar skeendet bakom fraserna om folkstyret. Primärt handlar det om hoppet om att någon ska lägga märke till en - på gatorna utspelas den ursinniga kampen om att synas."

MOONLIGHT
Barry Jenkins, USA, 2016, 111 minuter.
Moonlight är ett intimit porträtt av en ung mans liv från barndom till vuxen ålder. Chiron växer upp i ett tufft område utanför Miami och vi följer hans kamp om att finna sin plats. Det är en tidlös historia om mänsklig kontakt och de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är. Moonlight belönades 2017 med Oscar för Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa manus efter förlaga.
SvD: "En mästerlig kärlekshistoria blir motståndshandling. Moonlight är en säregen treaktare om ömhet och kärlek mellan svarta män på det amerikanska samhällets skuggsida. Inga sedvanliga klichébilder tillåts passera här".
Åk 8-9 & gymnasiet

HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
Taikia Waititi, Nya Zeeland, 2016, 97 minuter.
När Ricky Baker anländer till sin nya fosterfamilj verkar det som att han ska få en ny chans. Tråkiga omständigheter leder honom ut i vildmarken där han måste samarbeta med den surmulne Hector, samtidigt som polisen och barnskyddstjänsten är dem på spåren.
Sydsvenskan: "Filmen har drag av frejdig actionkomedi. Men här finns också stunder av reflektion och allvar i Rickys längtan efter en familj. Hunt for The Wilderpeople luktar redan framtida kultklassiker".   
Åk 4-9

SAMEBLOD
Amanda Kernell, Sverige, 2017, 110 minuter
Elle Marja går på samisk internatskola och ska snart ta över som renskötare i familjen. Hon drömmer om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt, från skolans disciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. 
GP: ”Amanda Kernell skriver in sig i filmhistorien med sin första långfilm, en svindlande vacker och stark film med visuell kraft och genialitet. Sameblod borde vara obligatorisk för alla svenska skolbarn att se.” 
Åk 7–9 & gymnasiet​​​

DRÖM VIDARE
Rodja Sekersöz, Sverige, 2017, 92 minuter
Mirja måste finna sin plats efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon får jobb som hotell- städerska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma, sin lillasyster och sina gamla vänner som varit som hennes riktiga familj. Dröm vidare är en coming-of-age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass.
DN: ”Dröm vidare lyfter på underbart klichébefriat och viktlöst sätt fram kvinnliga erfarenheter av komplicerat systerskap och omvårdnadskrav.
Den lättflytande dialogen med poetisk verkshöjd är i sin tur pricken över i:et. En glödande stark långfilmsdebut.” 

Åk 7–9 & gymnasiet

SUFFRAGETTE
Sarah Gavron, Storbritannien, 2015, 106 min
Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar filmen en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Huvudpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in i striden för kvinnlig rösträtt. Suffragette skildrar vanmakten när orden tar slut och våld ter sig som enda vägen, även om det kräver stora offer. 
Kulturnyheterna: "Suffragette är en helgjuten och väldigt stark film som får tårarna att spruta och nävarna att knyta sig. Den påminner om att demokrati och mänskliga rättigheter inte är några naturlagar som liksom bara dyker upp av sig själva bara för att tiden går, utan att rättvisa alltid föregås av kamp".
Åk 7-9

MARTHA & NIKI
Tora Mkandawire Mårtens, Sverige, 90 min
Martha och Niki siktar på att vinna Juste Debout i Paris, det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Men tävlingen har aldrig vunnits av kvinnor tidigare. Filmen handlar om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.
SvD: "Sällan har vänskap skildrats med en sådan fingertoppskänsla. Det går så starkt att identifiera sig med känsloläget hos bägge".
Åk 7-9

IDOL
Hany Abu-Assad, Palestina, 2015, 100 min
Idol bygger på den sanna historien om Mohammad i Gaza som drömmer om att sjunga och bli berömd. Som barn uppträder han på bröllop och drömmen känns långt borta, tills han en dag bestämmer sig för att han måste satsa allt. Med falskt visum och utan en giltig anmälan tar han sig till uttagningen av Idol i Kairo och ända till finalen i Beirut, där han vinner Arab Idol 2013.
SvD: "Idol är en 'mot alla odds'-feel good-film. Och det är stört omöjligt att inte falla för den ökenheta värmen i storyn".
Åk 4-9

HAVETS SÅNG
Tomm Moore, Irland, 2014, 94 min
Havets sång är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse är en selkie, en varelse som både är säl och människa. Hon har tappat sin röst och som den sista levande av sin art måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid. 
SvD: "Det här är en helt fantastisk liten film. Varje ny ruta är ett konstverk". 
Åk 4-9

FILMFÖRELÄSNINGAR
En filmföreläsning tar ca 2 timmar (exkl rast) och hålls i biosalong på Zita. 
I våra filmföreläsningar varvas filmklipp med diskussion. Stor vikt läggs vid elevernas aktiva deltagande.

MACHOMÄN OCH MADONNOR - MÄN OCH KVINNOR PÅ VITA DUKEN
Vi möts varje dag i medierna av bilder och budskap om hur vi ska se ut och hur vi ska vara. Varför skildras ofta män som kraftfulla machomän eller aktiva projektörer, och kvinnor som passiva skönhetsslavar eller svala madonnor? Populärfilm använder sig ofta av stereotyper när kvinnor och män gestaltas. Vilken bild förmedlas av vad som är maskulint och feminint? Hur påverkas vi av den normen? Vilka drivkrafter har en kvinna? Vad är viktigt för en man? Vems historia berättas - mannens eller kvinnans? Vem identifierar sig publiken med? Åk 7-9

HJÄLTENS RESA

Myten är ingen berättelse som vi berättar för dess egen skull. Den visar hur vi ska bete oss. Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg? Hur ska vi leva? Idag fyller konsten, litteraturen och filmen denna funktion. I de gamla myterna är en hjälte någon som är hängiven ett klart mål och är villig att ge upp allt för att nå detta, någon som är en ledarfigur och beskyddar andra, men som trots detta har mänskliga fel och brister. I klipp från en mängd nya och äldre filmer tittar vi på hur hjältens äventyrliga resa har utvecklats från det muntliga berättandet till dagens Hollywoodfilmer. Vi tar del av gamla myter och sagor i nya former. Vilka hjälteideal finns i dagens berättelser? Åk 5-9

FRÅN KÖRKARLEN TILL GRAVITY
Vi tittar ofta på filmer utan att reflektera över hur utvecklingen har sett ut fram till det vi ser idag. Filmkonsten har en historia som är över ett sekel lång. Varför ser filmer ut som de gör idag? Varför låter de som de gör? Vi talar om formspråk och de filmtekniska berättarkomponenterna såsom miljö och scenografi, kamera, klipp och ljud. Hur byggs stämningen upp och hur förstärks känslorna? Hur arbetar filmen med ljud och musik, ljus och färg? Vi ser på filmklipp från filmhistorien och diskuterar hur olika tekniska landvinningar har påverkat filmens estetik och genreutveckling. Åk 5-9

DEMOKRATI, MAKT & MEDIER 
Välinformerade väljare är oerhört viktiga för en demokrati och mediernas berättelser utgör ofta källan till vår kunskap om världen. Vad menar vi med demokrati? Och vilken roll har medierna, den tredje statsmakten, i en demokrati? Vad är en nyhet och vad styr medierna?
Med Internets intåg har mediernas spelregler förändrats. En ny form av "medborgarjournalistik" har uppstått med sociala medier såsom Twitter och Facebook. Internet används av repressiva regimer för att övervaka medborgare, sprida desinformation och propaganda. Även lobbyister och politiska grupper publicerar fejknyheter på nätet för att styra det offentliga samtalet och skapa opinion. Vad innebär det för de traditionella medierna?Vi talar om publicistiskt ansvar, källkritik och yttrandefrihet. Dessutom tar vi upp andra begrepp som är sammankopplade till det nya medielandskapet: post-sanning, astroturfing samt filterbubblor och internets funktion som en slags ekokammare. Hur påverkas demokratin? Åk 9

ATT FÅNGA VERKLIGHETEN - DOKUMENTÄRFILM
Vad menas med dokumentärfilm? Vi ser på filmklipp från dokumentärfilmens historia och diskuterar hur verkligheten skildras i olika typer av dokumentärer.
John Grierson, som myntade begreppet på 1920-talet, menade att dokumentären skulle ta ett socialt ansvar och vara "en skapande tolkning av verkligheten". I kontrast till det växte andra dokumentära berättartraditioner fram, till exempel "Flugan-på-väggen”-metoden som bygger på långa tagningar och en stark tilltro till verklighetens förmåga att fylla en film med mening och innehåll. Men finns det en metod som kan skildra verkligheten objektivt utan att lägga till något om filmaren själv? Vad är skillnaden mellan dokumentärt och fiktivt berättande? Måste en dokumentär vara sann?
Åk 9

BLOD, SKRÄCK OCH TÅRAR
I alla tider har skräckhistorier fängslat sagoberättarnas åhörare. Idag är det filmproducenterna som är sagoberättarna och skräckberättelserna kryddas med allt mer explicita bilder av lemlästade kroppar, blod och fasa. Vad är vi rädda för idag? Och varför? Vilken funktion har skräckberättelser i vårt samhälle? Vi tittar på hur våld och skräck skildras i populärfilm idag. Vi diskuterar om våldet blivit grövre och om det finns gränser för vad som kan visas. Och framför allt - hur påverkas vi av våld och skräck i rörliga bilder? Åk 9
 ______________________________________________________________________________________________________________________

Pris för film & samtal: 1 klass 3500 kr. 
Kan även bokas som parallella film & samtal, pris för 2 klasser 5500 kr.
Lärare går med utan kostnad. 
Pris för filmföreläsning: 85 kr/elev, dock minst 2500 kr. Max 45 personer. 
Kan även bokas som parallella filmföreläsningar för max 75 personer, 85 kr/elev, dock minst 5000 kr.  
Lärare går med utan kostnad. 

Information och bokning
Film & samtal och filmföreläsning bokas enligt överenskommelse mellan kl 9:00-16:00. 
Kontakta filmpedagog Anna Söderberg 08-54527252 / 0739701582 / anna@zita.se

När ni kontaktar oss och vill boka film & samtal eller en filmföreläsning via e-post ange:

  • Namn, telefon, mobil och fakturaadress.
  • Filmföreläsning/film & samtal som ni vill boka.
  • Deltagarnas antal och årskurs samt antal lärare.
  • Datum och tid för besök, gärna några alternativ.

OBS! Det är inte tillåtet att äta eller dricka i salongen.

Betalningsvillkor
Alla priser är exklusive moms (25%). Betalning sker mot faktura. Bokat antal lärare och elever debiteras. Bokningsbekräftelse skickas ut.
Vi kan tyvärr inte ta emot kontant betalning. 
Avbokning av filmföreläsning/film & samtal måste göras senast 10 vardagar före visningstillfället. Om felaktiga eller icke kompletta fakturauppgifter uppges debiteras skolan en administrativ avgift på 250 kr.

Zitas filmpedagoger på facebook

 


Publicerad 31/8 2015 kl 17:03. Senast uppdaterad 6/8 2018 kl 11:32.
Aktuella
Köp

idag
14:00 Kusama: Infinity (Zita 2)
14:15 Ramen shop (Zita 1)
14:30 Tornet (Zita 3)
15:45 Lycklig som Lazzaro (Zita 2)
16:15 Flotten (Zita 1)
16:30 Nothing Like a Dame (Zita 3)
18:15 Tornet Arabiskt tal (Zita 3)
18:30 Cold War (Zita 1)
18:45 Flykten Aleppo - Istanbul (Zita 2)
20:00 Boy Erased (Zita 3)
20:15 Sorry to Bother You (Zita 1)
20:30 Climax (Zita 2)
i morgon
14:15 Ramen shop (Zita 1)
16:00 Flotten (Zita 1)
16:30 Nothing Like a Dame (Zita 3)
18:15 Tornet Arabiskt tal (Zita 3)
18:30 Svensk kortfilm c/o Folkets Bio: Brottas Gratis! (Zita 2)
19:20 Svensk kortfilm c/o Folkets Bio: Brottas Gratis! (Zita 2)
20:00 Boy Erased (Zita 3)
20:45 Climax (Zita 2)
22 tors nov
14:00 Kusama: Infinity (Zita 2)
14:30 Tornet (Zita 3)
15:45 Lycklig som Lazzaro (Zita 2)
16:15 Flotten (Zita 1)
16:30 Nothing Like a Dame (Zita 3)
18:15 Tornet Arabiskt tal (Zita 3)
18:30 Leave No Trace Analysera mera! (Zita 1)
18:45 Flykten Aleppo - Istanbul Sista visning! (Zita 2)
20:00 Boy Erased (Zita 3)
20:30 Climax (Zita 2)
21:15 Sorry to Bother You (Zita 1)
23 fre nov
18:30 Dövfilmfestival 2018: Wonderstruck (Zita 1)
24 lör nov
14:30 Dövfilmfestival 2018: DOX dövfilmfestival 2018 (Zita 2)
16:30 Dövfilmfestival 2018: Kortfilmer Dövfilmfestival 2018 Kortfilmspaket (Zita 2)
18:30 Dövfilmfestival 2018: VÀlkommen till Familjen (Zita 2)
26 mÄn nov
18:30 Cinemateket: En man och en kvinna (Zita 1)
27 tis nov
20:00 Film i Samtidskonsten: OM: John Smith retrospektiv, del 2 (Zita 2)
28 ons nov
18:30 Svensk kortfilm c/o Folkets Bio: Götaplatsen #flerochfler (Zita 1)
29 tors nov
18:00 Ny Finsk Film: Skratta eller dö (Zita 1)
Zita Folkets Bio Stockholm | Birger Jarlsgatan 37, 08–23 20 20 | zita@zita.se
Zita | Birger Jarlsgatan 37, 08–23 20 20 | zita@zita.se
âŹ†ïžŽ