FILM & SAMTAL
-
Film & samtal kan finasieras med bidraget Skapande skola.
-
Film & samtal har Kulanpremien som kan användas av både kommunala och fristående skolor i Stockholms stad. Kulanpremien är 50 procent av kulturaktivitetens pris. Läs mer om Kulanpremien
-
Vid bokning av Film & samtal på biografen Zita kan vi erbjuda alla skolor i Stockholms län subvention på 1000 kr från Region Sthlms kulturförvaltning.
För att boka Film & Samtal, KLICKA HÄR
Filmen visas på Zita. Efter filmvisningen samtalar vi om filmens formspråk, tematik och budskap. Samtalet tar 45-60 minuter.
För bokning, priser och övrig information - se längst ner på sidan. Klicka på filmens titel för filmhandledning från SFI.
Våren 2024 kan ni välja mellan dessa engagerande och aktuella filmer: How to have sex, The Kings of the World, And the King said, what a fantastic machine och This world is not my own.
HOW TO HAVE SEX
Molly Manning Walker, Storbritannien, 2023, 91 minuter
Filmens trailer: HOW TO HAVE SEX
Tara, Skye och Em, tre brittiska tonåringar reser till Kreta för en semester av festande med sprit, klubbar och killar. Inbakat i paketpriset kommer baksmälla och ångest, men inga hinder ska komma emellan trion och deras livs bästa sommar.
Vi diskuterar grupptryck, sex och samtycke. Åk 8-9 & gymnasiet
THE KINGS OF THE WORLD
Laura Mora Ortega, Columbia, 2022, 103 minuter
Filmens trailer: THE KINGS OF THE WORLD
Rá, Culebro, Sere, Winny och Nano är fem gatubarn från Medellín – fem kungar utan kungarike, utan lag och utan familj. När Rá står som ensam arvinge till sin mormor efter en lång process av landåterlämning, lämnar killarna staden för att söka ”Det förlovade landet”.
Vi diskuterar mänskliga rättigheter, ett mer jämlikt samhälle och magisk realism. Åk 8-9 & gymnasiet
AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE
Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck, Sverige, 2023, 88 minuter
Filmens trailer: AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE
Dokumentärfilm. Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Hur väljer vi att hantera denna makt? Filmen skildrar de första fotografierna på 1800-talet till den digitala flodvåg av innehåll som sköljer över oss i sociala medier – idag en algoritmstyrd miljardindustri.
Vi diskuterar och fördjupar filmens tematik om kamerans roll, makt och påverkan. Åk 8-9 & gymnasiet
THIS WORLD IS NOT MY OWN
Marquise Stillwell, Petter Ringbom, Sverige,USA, 2023, 97 minuter
Filmens trailer: THIS WORLD IS NOT MY OWN
Dokumentärfilm. Berättelsen om Nellie Mae Rowe - slavdottern som blev självlärd konstnär - är också berättelsen om den amerikanska segregationen, rasismen och medborgarrättsrörelsen. Hennes livsöde skildras med lekfulla animationer och hennes fantastiska konst.
Vi diskuterar filmens särpräglade formspråk, konst och förtryck. Åk 9 & gymnasiet
Vi har fler filmer med samtal, både fiktionsfilmer och dokumentärer som behandlar diverse teman, har olika konstnärliga formspråk och som kommer från olika delar av världen:
CLOSE
Lukas Dhont, Belgien, 2022, 102 minuter
Filmens trailer: CLOSE
Léo och Rémi är oskiljaktiga bästa vänner. När de börjar högstadiet förändras allt. Deras tidigare så otvungna vänskap bedöms och värderas av de andra eleverna. Under det sociala trycket börjar pojkarna glida isär. Insiktsfullt skildras hur yttre påverkan kan få oss att ompröva våra relationer för att passa in.
Vi diskuterar vänskap, maskulinitet, intimitet, sorg och helande. Åk 8-9 & gymnasiet
AFTERSUN
Charlotte Wells, Storbritannien, 2022, 96 minuter
Filmens trailer: AFTERSUN
11-åriga Sophie och hennes pappa Calum är på en solig resort. Calum har köpt en ny filmkamera som dokumenterar deras semestervecka. Det är en till synes idyllisk tillvaro, men en melankoli börjar sippra fram igenom Calums fasad. 20 år senare tänker Sophie tillbaka på deras resa. Med hjälp av deras videofilmer försöker hon minnas och pussla ihop bilden av sin far.
Vi diskuterar relationen mellan far och dotter i en film som undersöker vad minnen är, hur vi skapar minnen och vad de betyder för oss.
Samtalet kan ges på engelska vid förfrågan. Åk 8-9 & gymnasiet
OLGA
Elie Grappe, Schweiz, Ukraina, Frankrike, 2021, 85 minuter
Filmens trailer: OLGA
Ukraina 2013. Det är turbulenta tider för både 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kyivs gator och när regimen försöker tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz, hennes dödas pappas hemland. Samtidigt som spänningarna i Ukraina trappas upp utkämpar Olga sin egen strid i ett nytt land.
Vi diskuterar identitet och exil, civilkurage, yttrandefrihet och auktoritära regimer. Åk 9 & gymnasiet
PLAYGROUND
Laura Wandel, Belgien, 2021, 75 minuter
Filmens trailer: PLAYGROUND
Sjuåriga Nora börjar skolan och måste lära sig skolgårdens sociala koder. Vilsen och rädd söker hon sig till sin äldre bror Abel. När hon ser Abel råka illa ut tvingas hon navigera efter en moralisk kompass som aldrig tidigare prövats. I periferin anas en och annan vuxen men nere i Noras ögonhöjd är det barnens granithårda spelregler som gäller.
Vi diskuterar grupptryck, vuxnas ansvar, barnperspektivet och filmens berättarteknik. Gymnasiet
MEMORY BOX
Joana Hadjithomas och Khalil Joreige, Libanon, 2021, 102 minuter
Filmens trailer: MEMORY BOX
Maia har lämnat inbördeskriget i Libanon och lever med sin dotter Alex i Montreal. En dag anländer ett stort paket, fyllt med fotografier, brev och kassettband. Alex blir mer och mer nyfiken på sin mammas förflutna och genom att gå igenom innehållet i paketet försöker hon förstå hennes historia.
Vi diskuterar minnen, krig och exil samt filmens lek med formmässiga uttryck. Åk 9 & gymnasiet
MINA BRÖDER OCH JAG
Yohan Manca, Frankrike, 2021, 108 minuter
Filmens trailer: MINA BRÖDER OCH JAG
En lång och varm sommar har just börjat. 14-åriga Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad. Han turas om med börderna att se efter mamman, som ligger döende i ett rum i lägenheten där de bor. Nours väg korsas med Sarahs, som håller sommarkurser i opera. Snart finner han sig indragen i en spirande passion som hans bröder har svårt att förstå.
Vi diskuterar familj, föreställningar om manlighet och konstens betydelse och kraft att förändra och hela. Åk 7-9 & gymnasiet
FLYKT
Jonas Poher Rasmussen, Danmark, 2021, 90 minuter
Filmens trailer: FLYKT
Flykt är en animerad dokumentär som berättar den sanna historien om Amin. Han flydde från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Men han har hemligheter som riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången berättar han hela sin historia för en nära vän.
Vi diskuterar innebörden av att leva på flykt och filmens dokumentära form. Åk 9 & gymnasiet
ROMYS SALONG
Mischa Kamp, 2019, Nederländerna, 90 minuter
Filmens trailer: ROMYS SALONG
För 10-åriga Romy börjar en omtumlande tid när hon tvingas vara hos sin mormor medan hennes mamma jobbar extra. Romys mormor, Stine, driver en frisörsalong och är inte alls särskilt förtjust i att ha sitt barnbarn hos sig, men Stines begynnande Alzheimer kommer snart att förändra allt. I perioder av förvirring börjar Stine plötsligt prata danska och Romy inser att det snarare är hon som måste se efter sin mormor än tvärtom. Och när Stine vill återse sitt barndomshem i Danmark ställs allt på sin spets.
Vi diskuterar hur barn ser på äldre och hur äldre ser på barn. Finns det en stereotyp föreställning? Hur förändras relationen mellan Romy och mormor och vad beror det på? Hur lär de av varandra? Åk 4-8
ROCKS
Sarah Gavron, Storbritannien, 2020, 93 minuter
Filmens trailer: ROCKS
En dag efter skolan finns bara en lapp kvar efter mamman och 15-åriga Rocks blir ensam med sin lillebror. Nu börjar kampen att överleva och undvika myndigheter till varje pris. Men Rocks är envis och har hela sitt rebelliska tjejgäng med sig. En passionerad film om systerskap.
Vi diskuterar vänskap, vad en familj är, klass och fattigdom.
Samtalet kan ges på engelska vid förfrågan. Åk 8-9 & gymnasiet
BABYTEETH
Shannon Murphy, Australien, 2020, 110 minuter
Filmens trailer: BABYTEETH
Den obotligt sjuka 16-åriga Milla förälskar sig handlöst i knarkaren Moses. När Millas kärlek växer återkommer också hennes vilja att leva. Familjen tvingas inse att läget kräver en ny syn på moral och förväntningar om de vill se sin dotter lycklig.
Vi diskuterar existentiella frågor som människovärde, kärlek, liv och död.
Samtalet kan ges på engelska vid förfrågan. Åk 9 & gymnasiet
PARASIT
Bong Joon-ho, Sydkorea, 2019, 132 minuter
Filmens trailer: PARASIT
Arbetslösa, men streetsmarta, Ki-Woo och hans familj intresserar sig för den rika familjen Park. En efter en nästlar de sig in i familjens hem, men en oväntad incident ställer allt på sin spets. Bong Joon-hos familjeskröna är en skarp komedi fylld av svart humor och oväntade vändningar. Guldpalmen 2019, flerfaldig vinnare av Oscars och Guldbaggevinnare för bästa utländska film!
Vi diskuterar hur ett mästerligt estetiskt och dramaturgiskt filmberättande kan gestalta makt och ojämlika förhållanden. Gymnasiet
AND THEN WE DANCED
Levin Akin, 2019, Sverige, Georgien, 105 minuter
Filmens trailer: AND THEN WE DANCED
Merab har dansat sedan barnsben och drömmer om en plats i den georgiska nationalensemblen. Hans tillvaro vänds upp och ner när den karismatiske Irakli en dag ansluter till kompaniet och blir hans största rival, men även hans största åtrå. Nu står Merab inför valet om han ska följa sitt hjärta och bryta sig loss från den konservativa miljö han befinner sig i och därmed förlora allt han har kämpat för. And Then We Danced belönades med fyra Guldbaggar: Bästa film, Bästa manliga huvudroll, Bästa manus samt Bästa foto.
Vi diskuterar könsnormer, särskilt maskulinitet, dans och traditioner. Åk 8-9 & gymnasiet
THEY SHALL NOT GROW OLD
Peter Jackson, 2018, Storbritannien, Nya Zeeland, 99 minuter
Filmens trailer: THEY SHALL NOT GROW OLD
Dokumentär. Oscarbelönade Peter Jackson har med hjälp av nyrestaurerade stumma arkivfilmer gjort en gastkramande autentisk dokumentärfilm om första världskriget. Filmens berättarröster är krigsveteraner från kriget, inspelade på 60-talet. Repor och smuts har tagits bort och tempot har saktats ner så att människor rör sig i normal takt. Filmen har färglagts och tal och ljudeffekter har lagts till.
Vi diskuterar hur modern teknologi lyckats skapa autenticitet, hur ett arkivmaterial som är propaganda kan användas och vad historia är, hur vi gör historia och vems historia som berättas.
Samtalet kan ges på engelska vid förfrågan. Åk 9 & gymnasiet
SAMEBLOD
Amanda Kernell, Sverige, 2017, 110 minuter
Filmens trailer: SAMEBLOD
Elle Marja går på samisk internatskola och ska snart ta över som renskötare i familjen. Hon drömmer om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt, från skolans disciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Åk 8–9 & gymnasiet
SUFFRAGETTE
Sarah Gavron, Storbritannien, 2015, 106 minuter
Filmens trailer: SUFFRAGETTE
Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar filmen en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Huvudpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in i striden för kvinnlig rösträtt. Suffragette skildrar vanmakten när orden tar slut och våld ter sig som enda vägen, även om det kräver stora offer.
Samtalet kan ges på engelska vid förfrågan. Åk 7-9 & gymnasiet
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
Taika Waititi, Nya Zeeland, 2016, 97 minuter.
Filmens trailer: HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
När Ricky Baker anländer till sin nya fosterfamilj verkar det som att han ska få en ny chans. Tråkiga omständigheter leder honom ut i vildmarken där han måste samarbeta med den surmulne Hector, samtidigt som polisen och socialtjänsten är dem på spåren.
Vi talar om vad en familj är och vad betyder det att tillhöra en familj. Även frågor om mediekunnighet och källkritik diskuteras.
Samtalet kan ges på engelska vid förfrågan. Åk 4-9
HAVETS SÅNG
Tomm Moore, Irland, 2014, 94 minuter
Filmens trailer: HAVETS SÅNG
Havets sång är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse är en selkie, en varelse som både är säl och människa. Hon har tappat sin röst och som den sista levande av sin art måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid.
Åk 4-9
TOMBOY
Céline Sciamma, Frankrike, 2011, 84 minuter
Filmens trailer: TOMBOY
Laure är en tioårig flicka och när familjen flyttar till ett nytt område tar hon beslutet att utge sig för att vara pojke. Hon kallar sig Michaël. Laure trivs i sin nya identitet och hon lever som om hemligheten aldrig kommer att avslöjas.
Vi diskuterar genus och och normer samt om det finns förväntningar på hur en kille respektive tjej ska uppträda och vara. Åk 4-9 & gymnasiet
Priser, information och bokning
För att boka Film & Samtal, KLICKA HÄR.
Pris för Film & samtal: 1 klass betalar 3800 kr.
Kan bokas som parallella film & samtal. Lärare går med utan kostnad. Film & samtal omfattar ca 2 timmar och 30 minuter exkl rast beroende på filmernas längd.
Film & samtal bokas enligt överenskommelse mellan kl 9.00-16.00.
Kontakta Zitas filmpedagog Anna Söderberg 08-54527252 / 0739701582 / anna@zita.se
När ni kontaktar oss och vill boka en film & samtal via mejl ange:
- Namn, skola, mobilnummer, fakturaadress (gärna e-faktura eller e-post) och referensnummer.
- Film som ni vill boka.
- Deltagarnas antal och årskurs samt antal lärare.
- Datum och tid för besök, gärna några alternativ.
OBS! Det är inte tillåtet att äta eller dricka i salongen.
Betalningsvillkor
Alla priser är exklusive moms (25%). Betalning sker mot faktura. Bokningsbekräftelse skickas ut. Avbokning av film & samtal måste göras senast tio vardagar före visningstillfället. Om felaktiga eller icke kompletta fakturauppgifter uppges debiteras skolan en administrativ avgift på 250 kr.
Följ Zitas filmpedagoger på sociala medier:
Facebook