Produktionsår
Premiär
Längd
Genre
Åldersgräns
Språk
Textning
2021
5 feb 2021
96 min
Dokumentär
Från 15 år
Svenska
Svenska
Film & samtal 14/11 kl.14.00
Välkomna på Film & samtal tillsammans med gästen Sebastian Kirppu, skogsbiolog, som de senaste 25 åren har arbetat med att inventera naturskogens biologiska mångfald.
De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar skövlas, men att nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit känner få till. Idag återstår en mindre del av Sveriges ursprungliga skogslandskap, resten av skogen är ersatt av uppodlade skogsplantager, som sås och skördas på samma sätt som bondens åker. I dessa monokulturer saknas biologisk mångfald, eftersom träden huggs ned så fort de nått "avverkningsmogen" ålder. Trots att svenskt skogsbruk ofta framställer sig som både hänsynsfullt och ansvarstagande, så fortsätter skövlingen av de sista resterna av våra naturliga skogsekosystem.
Det svenska skogsbruket har ett talessätt: "För varje träd som avverkas planterar vi minst två nya". Men hur hållbart är vårt skogsbruk egentligen? Är "frihet under ansvar" och "generell hänsyn" tillräckligt skydd för att värna biologisk mångfald och ett levande klimat?
Skogsbruket utgör det största direkta hotet mot vilda djur och växter i Sverige. Cirka 53 procent av våra rödlistade hotade arter är skogslevande.
Allt oftare hör vi att det svenska skogsekosystemet är en "kolsänka" som ackumulerar koldioxid ur atmosfären. Att skogen skall rädda klimatet. Men varför berättar ingen att skogsbruk och skogsindustri i Sverige släpper ut nästan dubbelt så mycket koldioxid som hela skogen ackumulerar? Enbart utsläppen från tillverkningsprocessen i svenska pappersfabriker är det dubbla utsläppet jämfört med trafiken, dvs ca 30 miljoner ton koldioxid per år.
Skogssektorn orsakar 61 procent av Sveriges direkta utsläpp av växthusgaser.
Produktionsår
Premiär
Längd
Genre
Åldersgräns
Språk
Textning
2021
5 feb 2021
96 min
Dokumentär
Från 15 år
Svenska
Svenska