Zitas nyhetsbrev #1
Zita Barnens Bio #1
Franska Tisdagar
Barnens Bio
Kulturkompis
Babs restaurang & bar
Folkets Bio
Biokällan - din biograf i Märsta
Biljettköp
Instagram

FILM & SAMTAL

Välj mellan filmerna Suffragette, Bortom Lampedusa, Mitt liv som Zucchini och Martha & Niki. Filmen visas på Zita. 
Efter filmvisningen samtalar vi om filmens formspråk, tematik och budskap. Film & samtal omfattar ca 2 timmar och 30 minuter exkl rast. 
Film & samtal bokas enligt överenskommelse mellan kl 9.00-16.00. För bokning, priser och övrig information - se längst ner på sidan. Klicka på filmens titel för filmhandledning från Svenska Filminstitutet.

Vi har fått förfrågningar om filmen Sameblod. Vi erbjuder Film & samtal av filmen i höst. Åk 7-9 & gymnasiet.

SUFFRAGETTE
Sarah Gavron, Storbritannien, 2015, 106 minuter
Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar filmen en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Huvudpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in i striden för kvinnlig rösträtt. Suffragette skildrar vanmakten när orden tar slut och våld ter sig som enda vägen, även om det kräver stora offer. 
Kulturnyheterna: "Suffragette är en helgjuten och väldigt stark film som får tårarna att spruta och nävarna att knyta sig. Den påminner om att demokrati och mänskliga rättigheter inte är några naturlagar som liksom bara dyker upp av sig själva bara för att tiden går, utan att rättvisa alltid föregås av kamp".
Åk 7-9 & gymnasiet

BORTOM LAMPEDUSA
Gianfranco Rosi, 2016, Italien, 108 minuter
Samuele är 12 år och bor på ön Lampedusa mitt i havet. Han går i skolan, skjuter slangbella och är en riktig landkrabba som inte alls vill följa med pappan ut med fiskebåten. Lampedusa är den yttersta symbolen för Europas gränser. I havet som omger ön riskerar tusentals män, kvinnor och barn sina liv för att komma till friheten.
Stark dokumentär som vann Guldbjörnen i Berlin 2016. 
Sydsvenskan: "Bortom Lampedusa är en dokumentär om liv och död, om att få rötterna avklippta, om förmågan att se vad som pågår runt omkring och att kunna andas trots ångesten. Se den!"  
Gymnasiet.

MITT LIV SOM ZUCCHINI
Claude Barras, 2016, Schweiz, 66 minuter
Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensammast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet. Snart fattar Zucchini att de är de bästa vänner man kan få. Och så kommer Camille. När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär... ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.
DN: "När Camille och Zucchini ligger i snön en natt och pratar om livet glömmer jag att de är av lera. För under de stop-motion-animerade figurerna bultar mer mänsklighet än jag har sett i en barnfilm på åratal".
Åk 4-7

MARTHA & NIKI
Tora Mkandawire Mårtens, Sverige, 90 minuter
Martha och Niki siktar på att vinna Juste Debout i Paris, det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Men tävlingen har aldrig vunnits av kvinnor tidigare. Filmen handlar om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.
SvD: "Sällan har vänskap skildrats med en sådan fingertoppskänsla. Det går så starkt att identifiera sig med känsloläget hos bägge".
Åk 7-9 & gymnasiet

Här nedan är förslag på andra filmer som vi tidigare har använt inom ramen för film & samtal, och som vi på förfrågan gärna tar upp igen. 

IDOL
Hany Abu-Assad, Palestina, 2015, 100 minuter
Idol bygger på den sanna historien om Mohammad i Gaza som drömmer om att sjunga och bli berömd. Som barn uppträder han på bröllop och drömmen känns långt borta, tills han en dag bestämmer sig för att han måste satsa allt. Med falskt visum och utan en giltig anmälan tar han sig till uttagningen av Idol i Kairo och ända till finalen i Beirut, där han vinner Arab Idol 2013.
SvD: "Idol är en 'mot alla odds'-feel good-film. Och det är stört omöjligt att inte falla för den ökenheta värmen i storyn".
Åk 4-9 & gymnasiet

HAVETS SÅNG
Tomm Moore, Irland, 2014, 94 minuter
Havets sång är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse är en selkie, en varelse som både är säl och människa. Hon har tappat sin röst och som den sista levande av sin art måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid. 
SvD: "Det här är en helt fantastisk liten film. Varje ny ruta är ett konstverk".
Åk 4-9

POJKARNA
Alexandra-Therese Keining, Sverige, 2015, 105 minuter
När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman. ”Om du är blind för det som är annorlunda så är den här berättelsen inte för dig. Men om dina ögon är öppna så ska du se” (Ur romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer)
UNT: "En gripande film som borde vara en perfekt ingång till diskussion i högstadiet". 
Åk 7-9 & gymnasiet

GIRLHOOD
Céline Sciamma, Frankrike, 2014, 112 minuter
Marieme bor i en parisisk förort. Hon måste ta hand om sina småsyskon, hjälpa mamma på jobbet och hon kontrolleras av sin storebror. I skolan ligger hon efter. När hon träffar Lady, Adiatou och Fily föds tanken på frigörelse. Hon skaffar sig en ny stil, byter namn och hoppar av skolan för att bli en i gänget.
DN: "Girlhood är bland det bästa på bio just nu, oavsett ålder. En fantastisk, levande och segstark skildring av unga kvinnors försök att hitta det där egna rummet där de kan vara sig själva." 
Åk 8-9 & gymnasiet

IDA
Pawel Pawlikowski, Polen, 2014, 80 minuter
Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen.
Vinnare av Oscar för bästa icke-engelspråkiga film 2014.
DN: "Ett mästerverk som bottnar i Polens mörka förflutna under kriget, skildrar en oväntad kvinnlig historia och bildsätts med ett underskönt svartvitt fotografi som åkallar filmhistoriens bästa kamerakonstnärer". 
Åk 9 & gymnasiet

FRANSKA FÖR NYBÖRJARE
Julie Bertuccelli, Frankrike, 2013, 90 minuter
Filmen följer under ett år en grupp elever mellan 11 och 15 år i en förberedelseklass i en parisförort. De har kommit från många olika länder och av många olika skäl. Vi får ta del av samtal, konflikter och glädjeämnen hos en skara ungdomar som alla bär en önskan att förändra sina liv.
DN: "Julie Bertuccellis intagande, nakna och enkla film (...) ger nästan fantomsmärtor, så gärna vill man se fortsättningen." 
Åk 7-9 & gymnasiet 

KICK IT!
Katarina Launing, Norge/Sverige, 2013, 102 minuter 
Anja är 13 år och älskar fotboll, men möter på motstånd när hon vill spela med killarna. Anja ger dock inte upp utan fortsätter att träna. Hela livet förändras när hon drabbas av leukemi. Fast besluten att bli frisk tränar hon på sjukhuset för att vara i form till årets fotbollsturnering.
Göteborgsposten: "Det finns ingen som helst rädsla för allvar i den sympatiska och osentimentala Kick it!." 
Åk 4-7

DEN GRÖNA CYKELN
Haifaa Al Mansour, Saudiarabien, 2012, 96 minuter
Wadjda drömer om en cykel och att slå sin bästa kompis Abdullah i ett cykelrace. Men i Saudiarabien är det inte tillåtet för en flicka att cykla. Hon bestämmer sig för att köpa en cykel själv, trots alla hinder. 
DN: "(...) Al Mansour framför sin skarpa kritik i form av något som nästan måste betecknas som en feel good-film. Här finns ingen öppen vrede eller aggression mot männen utan helt igenom ett vänligt tilltal." 
Åk 4-9 & gymnasiet

TOMBOY
Céline Sciamma, Frankrike, 2011, 84 minuter
Laure är en tioårig flicka och när familjen flyttar till ett nytt område tar hon beslutet att utge sig för att vara pojke. Hon kallar sig Michaël. Laure trivs i sin nya identitet och hon lever som om hemligheten aldrig kommer att avslöjas. 
DN: "(...) fångar en ännu större dröm än den om frihet från könsstereotyper, nämnligen drömmen om att överhuvud få vara människa." 
Åk 4-9 & gymnasiet


Priser, information och bokning

Pris för film & samtal: 1 klass betalar 3500 kr.
Kan bokas som parallella film & samtal, pris för 2 klasser 5500 kr.
Film & samtal omfattar ca 2 timmar och 30 minuter exkl rast beroende på filmernas längd.
3 lärare per film & samtal går gratis. 

Film & samtal bokas enligt överenskommelse mellan kl 9.00-16.00.
Kontakta Zitas filmpedagog Anna Söderberg 08-54527252 /  0739701582 / anna@zita.se

När ni kontaktar oss och vill boka en film & samtal via e-post ange:

  • Namn, telefon, mobil och fakturaadress.
  • Film som ni vill boka.
  • Deltagarnas antal och årskurs samt antal lärare.
  • Datum och tid för besök, gärna några alternativ.

OBS! Det är inte tillåtet att äta eller dricka i salongen.

Betalningsvillkor
Alla priser är exklusive moms (25%). Betalning sker mot faktura. Bokat antal lärare och elever debiteras. Bokningsbekräftelse skickas ut.
Vi kan tyvärr inte ta emot kontant betalning. Avbokning av film & samtal måste göras senast tio vardagar före visningstillfället. Om felaktiga eller icke kompletta fakturauppgifter uppges debiteras skolan en administrativ avgift på 250 kr.

Besök Zitas filmpedagoger på Facebook här

 


Publicerad 2/7 2015 kl 21:38. Senast uppdaterad 27/3 2017 kl 11:04.
Zita Folkets Bio Stockholm | Birger Jarlsgatan 37, 08–23 20 20 | zita@zita.se